Kies en combineer de juiste kleuren in 5 eenvoudige stappen

Je wil je interieur een nieuw likje verf geven maar weet niet zo goed welke kleuren je daar best kiest? Dan volg je gewoon dit eenvoudige 5-stappenplan! Zo stel je in een handomdraai een smaakvol kleurenpalet samen, afgestemd op de ruimte die jij wil schilderen.

 

Stap 1: kies tussen warme of koude kleuren

 

Kijk in de eerste plaats naar de functie van de ruimte die je wil verven. Neem je een actieve ruimte zoals de keuken of inkomhal onder handen? Dan gebruik je best koude kleuren zoals groen, blauw of paars zodat je er gemakkelijker dynamisch en alert blijft. In een passieve ruimte zoals je slaapkamer of living is het dan weer beter om met warme kleuren zoals rood, oranje of geel. Die helpen je om tot rust te komen.


Kijk ook zeker naar de lichtinval. Is de ruimte op het noorden georiënteerd? Dan werk je best met extra warme tinten aangezien het noordelijk licht de kleuren sowieso koeler maakt. Omgekeerd maakt zuidelijk licht ze juist warmer.


Om er zeker van te zijn dat alles straks één mooi geheel vormt, kijk je ook best naar de vloerbekleding, gordijnen en meubels in de ruimte. Heb je bijvoorbeeld een vloer uit tegels of beton? Dan kan je de killere indruk hiervan compenseren met een warme tint op je muren.


Stap 2: kies je kleurgroep

 

Kies je favoriete kleurgroep. Maak hierbij om te beginnen een keuze uit de twee kleurblokken in ons Levis atelier: Hedendaags en Tijdloos. De hedendaagse kleuren zijn helder, terwijl de tijdloze kleuren eerder zacht en vergrijsd zijn.

 

Stap 3: kies je accentkleur

 

In je kleurencombinatie is de accentkleur de meest levendige of opvallende kleur die je op het focuspunt van de ruimte plaatst. Denk maar aan de schoorsteenmantel in de living of het hoofdeinde van het bed in je slaapkamer. Wil je een muur met ramen schilderen? Kies dan voor een lichte of neutrale kleur. Als je hier een accentkleur zet, zal het tegenlicht de donkere kleur naar binnen trekken en lijkt de hele ruimte kleiner.


Stap 4: combineer kleuren

 

Kies een combinatie van 3 kleuren. Je kan eventueel een toon-op-toon kleurencombinatie maken waarbij je binnen eenzelfde kleurgroep kiest voor 1 lichte tint, 1 donkere tint en 1 tussenliggende tint. Een alternatief is je accentkleur combineren met 1 lichte neutrale kleur en 1 donkere neutrale kleur. Mag het voor jou wat gedurfder zijn? Dan kan je ook je accentkleur combineren met 2 kleuren uit een andere kleurgroep. Denk bijvoorbeeld aan blauwgroen in combinatie met 1 licht- en 1 donkergeel.


Stap 5: gebruik de Levis Visualizer app

Wil je zeker zijn van je keuze? Download dan de gratis Levis Visualizer app. Hiermee kan je je interieur eenvoudig inkleuren en zie je meteen het resultaat.

 

Heb je nood aan wat extra begeleiding? Breng gerust een bezoekje aan onze ruime toonzaal waar onze kleurenconsulenten klaarstaan om een passend kleurenpallet voor te stellen. Wie liever advies aan huis heeft, kan hiervoor ook altijd een afspraak maken.

Kies en combineer de juiste kleuren in 5 eenvoudige stappen