Wat is patineren?

Patineren is een decoratieve verftechniek die je meubels, deuren of muren een doorleefde look geeft. Het resultaat? Een antieke en karaktervolle uitstraling. Afhankelijk van de houtsoort, de gebruikte techniek en producten, bereik je met patineren verschillende effecten. Patineren gebeurt met patina, een spalter (een platte kwast) en een pluisvrije doek.

Verschillende patineerlooks en kleureffecten

Naargelang je meubel, eigen stijl en voorkeur kan je met patineren verschillende looks bekomen. Houd je van een klassieke look? Behandel dan je wit of lichtgekleurd meubel met een donkere patina. Ben je eerder fan van een landelijke stijl? Verf je meubel eerst donker en breng er vervolgens een lichte patina op aan.

Ook voor subtielere kleureffecten is patineren een doeltreffende verftechniek. Zo kan je intense kleuren temperen, lichte kleuren donkerder maken of een gelige houtgloed subtiel veranderen naar een grijze of witte variant.

Uniek resultaat

Het natuurlijke houtreliëf, krasjes of kleine beschadigingen, versieringen, patronen ... Allemaal dragen ze bij aan het unieke patineerresultaat. Door oneffenheden te accentueren, krijgt je meubel, deur of muur de karakteristieke "doorleefde" uitstraling.

 

Wat is patineren?